Zelf mayonaise maken!

Mayonaise kan bij veel gerechten een welkome toevoeging zijn. Maar wat is er nog lekkerdere dan het zelf te maken? Van Mayonaise tot slasaus. Lees hier hoe het moet.

Zelf mayonaise maken!


Mayonaise versie 1

Door vier eierdooiers roert men gelijkmatig druppelsgewijs olijfolie, totdat de saus dik geworden is. Om de olijfolie gemakkelijk druppelsgewijs bij de dooiers te voegen maakt men een klein gaatje in een eierschaal, waarin men de olie doet. Kort vóór het aanrichten roert men er citroensap naar smaak door. Roer voortdurend in dezelfde richting.

Mayonaise versie 2

Men klopt een eierdooier met 10 gram bloem, voegt er al roerende water en melk bij en daarna een beetje slaolie. Zet het geheel onder gestadig roeren op een zacht vuur. Is ze gebonden, dan neemt men ze van het vuur en laat ze bekoelen. Als ze koud is geworden, voegt men er, zo nodig, slaolie bij, citroensap naar smaak en wat gehakte kervel of peterselie of enig ander toekruid.

Mayonaise-room.

Even voordat de mayonaise wordt gebruikt, mengt men er een paar eetlepels geslagen room door.

Slasaus

Na een hard gekookt ei fijngewreven te hebben, vermengt men het met een rauw ei en 2 deciliter melk, verwarm dit mengsel tot het dik wordt, zorgdragend, dat het niet tot kookhitte verwarmd wordt. Zoodra het dik is, neemt men het van het vuur, giet het over in een kom om het te laten afkoelen. Wanneer de saus koud is, roert men er 2 eetlepels citroensap door.