Zelf conserveren en inblikken

Inblikken is de bewerking van het bereiden van gesteriliseerd voedsel zodat het voor onbepaalde tijd houdbaar is. Inblikken is de bewerking van het bereiden van gesteriliseerd voedsel zodat het voor onbepaalde tijd houdbaar is.

Zelf conserveren en inblikken

Voordat je begint met conserveren en inblikken

Test alle potten voor gebruik op lekkage. Doe dit door de pot te vullen met water, te sluiten en om te keren. Laat de pot even staan om het vervolgens langzaam en snel om te draaien. Blijft de pot droog dan is er geen lekkage.

  1. Steriliseer alle keukengerei, potten, deksels, enz. door ze af te spoelen met koud water en kook ze daarna gedurende 10 minuten. Gebruik alleen nieuwe rubbers en dompel ze vlak voor gebruik in kokend water.
  2. Gebruik een trechter met wijde opening bij het vullen van potten om materiaalverlies te voorkomen en om de rand van de pot schoon te houden.
  3. Keer alle potten om na het vullen en sluiten.
  4. Fruit moet fris, stevig en niet overrijp zijn. Al het fruit moet zorgvuldig worden bereid.
  5. Schoon fruit, schone handen, schoon keukengerei en een schone keuken zonder vliegen, zijn essentieel voor veiligheid en succes.
  6. Bewaar producten op een koele plaats. Vermijd bevriezing in de winter.

Inblikken

Inblikken is de bewerking van het bereiden van gesteriliseerd voedsel zodat het voor onbepaalde tijd houdbaar is.
De gewoonte om fruit op siroop in te blikken is gebaseerd op de verbetering van smaak en textuur die suiker aan fruit geeft. Suiker is niet nodig voor het behoud ervan. Succes hangt af van grondige sterilisatie - dat wil zeggen, het doden van de organismen die ervoor zorgen dat voedsel bederft, en vervolgens zorgvuldig afsluiten om te voorkomen dat ze binnenkomen. Fruit kan worden ingeblikt in water, in vruchtensap en op siroop.

Bewaren

Het enige verschil tussen het inmaken en inblikken van fruit is dat suiker altijd wordt gebruikt bij het conserveren, terwijl het bij het inblikken in kleinere hoeveelheden of helemaal niet wordt gebruikt.

Inblikken volgens de Open-Kettle-methode

Bij deze methode die over het algemeen wordt gebruikt voor conserven, jam en marmelade, wordt het voedsel volledig gekookt en kokend heet in gesteriliseerde potten gegoten.

  1. Bereid fruit, al dan niet geschild, en snij in stukjes, afhankelijk van de variëteit.
  2. Blancheer of verbrand perziken en soortgelijk fruit om de schil los te maken en af ​​te koelen door ze in koud water te dompelen.
  3. Kook langzaam in zo min mogelijk water of in vruchtensap of vruchtensiroop gaar.
  4. Vul de gesteriliseerde potten, sluit ze af en keer ze om.

Inblikken volgens de Can-Cooked-methode

Bij deze methode wordt ongekookt of gedeeltelijk gekookt voedsel verpakt in blik of pot, afgedekt met vloeistof en zowel pot als inhoud gesteriliseerd.

  1. Schil het fruit indien gewenst of blancheer of verbrand in kokend water een kleine hoeveelheid van het fruit per keer. Blancheer geen kersen, met uitzondering van zure kersen, bessen of pruimen.
  2. Koel het geblancheerde fruit door het een paar minuten onder te dompelen in een bak met koud water. Verwijder de schil van fruit zoals perziken.
    Verpak stevig in schone, geteste potten tot op een centimeter van de bovenkant.
  3. Vul potten tot op een halve centimeter van de bovenkant met kokend water, vruchtensap of siroop.
  4. Plaats een nieuw rubber op elke pot, pas het deksel aan en sluit het gedeeltelijk af.
  5. Plaats potten op de dubbele bodem van het waterbad en steriliseer gedurende de vereiste tijd.  
  6. Als het warmwaterbad wordt gebruikt, moeten potten worden ondergedompeld in voldoende kokend water om de bovenkanten te bedekken tot een diepte van ongeveer 2,5 cm.
  7. Begin de sterilisatie niet te timen totdat het water kookt.
  8. Houd het water kokend tijdens de sterilisatieperiode.
  9. Haal de potten uit de sterilisator.
  10. Verzegel ze en laat afkoelen. Voorkom tocht op potten, maar koel zo snel mogelijk af.
  11. Was en label de potten.
  12. Wikkel in papier of bewaar op een donkere plaats om kleurverlies van rood fruit te voorkomen.

Groenten kunnen ook op deze manier worden ingeblikt.