Wat is beter, gas of elektrisch koken?

De onbeantwoordbare vraag: wat is beter, gas of elektrisch koken? Waar je ook de voorkeur aan geeft, er zijn voor- en nadelen aan beide. In deze blog zetten we alle feiten op een rij.

Koken op gas

De meeste mensen kijken alleen naar de prijs bij het kopen van een gas- of elektrisch fornuis. Hoewel sommige fornuizen in de winkel goedkoper zijn dan andere, betekent dat niet dat ze dat ook blijven als ze eenmaal in je keuken zijn geïnstalleerd. In plaats daarvan moet je ook rekening houden met de maandelijkse kosten voor het gebruik van een gas- of elektrisch fornuis.

De maandelijkse kosten die gepaard gaan met het gebruik van een gas- of elektrisch fornuis zijn verschillend. Dat komt omdat beide soorten heel anders werken om de warmte te genereren die je nodig hebt om je maaltijden te bereiden. Wat nog belangrijker is, is dat elk type fornuis een andere manier van functioneren heeft. Aardgas minder dan elektriciteit, dus doorgaans kost een gasfornuis 10 tot 30 procent minder om continu te werken. Over het algemeen besteedt u ongeveer €600 tot €2800 voor een elektrisch fornuis en €750 tot €2400 voor een gasfornuis.

Hoe gas- en elektrische fornuizen heet worden

Gasfornuizen bevatten een van de twee soorten ontstekingssystemen: een waakvlam of een elektronisch ontstekingssysteem. Een waakvlam is een constant brandende blauwe vlam nabij de brander. Omdat hij altijd aan is, verbruikt een waakvlam veel meer gas dan een elektronisch ontstekingssysteem. Een elektronisch ontstekingssysteem maakt alleen een vonk (u hoort dit als een klikkend geluid) als u de brander aanzet.

Wanneer u een elektrisch fornuis gebruikt, loopt de elektriciteit naar een draad in de spoelen op de kookplaat. Fornuizen met gladde bovenkant hebben een interne spoel die onder het kookoppervlak zit. Als je de knop op het fornuis draait, stroomt de elektriciteit naar de spoel en verwarmt het metaal. Je kunt zien dat er elektriciteit naar de kookplaat stroomt als deze fel oranje van kleur wordt. Hoe meer u aan de knop draait, hoe meer elektriciteit er naar de brander stroomt en hoe heter deze wordt - maar de bediening is niet zo nauwkeurig als bij een gasfornuis.

De duidelijke winnaar in de strijd om energie-efficiëntie tussen gas en elektriciteit is gas. Het kost ongeveer drie keer zoveel energie om elektriciteit te produceren en te leveren aan uw fornuis.

Gebruiksgemak

Gasfornuizen kunnen ook de duidelijke winnaar zijn als het gaat om gebruiksgemak. Hoewel elektrische fornuizen soms sneller opwarmen dan gas, kunnen koks het warmteniveau met een gasfornuis sneller en gemakkelijker regelen door de vlam hoger of lager te zetten. Ook hebben elektrische fornuizen de neiging om de warmte langer vast te houden, dus als je een pan op het fornuis laat staan, kan deze blijven koken en uiteindelijk verbranden - zelfs als je het vuur hebt uitgezet.

Veiligheid

Met gasfornuizen moet je voorzichtiger zijn omdat ze een open vlam hebben. Mouwen, gordijnen, theedoeken en pannenlappen kunnen gemakkelijk vlam vatten.

Op een elektrische kookplaat bestaat het grootste gevaar van brandwonden door het aanraken van het hete gladde oppervlak. De meeste kookplaten van glaskeramiek hebben indicatoren voor het hete oppervlak die oplichten wanneer de kookplaat heet is om u eraan te herinneren dat u voorzichtig moet zijn. Elektrische fornuizen zijn ook beter voor de luchtkwaliteit binnenshuis. Gasfornuizen geven koolmonoxide en stikstofdioxide af, daarom is het absoluut noodzakelijk om een afzuigkap te installeren die via een gasfornuis naar buiten afzuigt.

Gas- en elektrische fornuizen kunnen qua prijs relatief vergelijkbaar zijn, maar de energie-efficiëntie van de typische gasfornuis zal de consument op de lange termijn geld besparen.