Thee, dit wist je er nog niet over.

Thee wordt door meer dan de helft van de mensheid gebruikt; en hoewel de Verenigde Staten geen theedrinkersland zijn, wordt er per hoofd van de bevolking toch anderhalf pond per jaar geconsumeerd.

Theepotje

Alle thee wordt geteeld van één soort struik, Thea, waarvan de bladeren de commerciële thee vormen. De verschillen worden bepaald door het klimaat, de hoogte, de bodem, de teelt en de zorgvuldigheid bij het plukken en zouten. Thee van eerste kwaliteit wordt gemaakt van jonge, hele bladeren. Twee soorten thee zijn bijzonder populair:

  • Zwarte thee, gemaakt van bladeren die zijn gefermenteerd voordat ze werden gepekeld.
  • Groene thee, gemaakt van ongefermenteerde bladeren die kunstmatig zijn gekleurd.

Uit analyses is gebleken dat thee rijk is aan proteïnen, maar als aftreksel eerder een stimulerend dan een voedend effect heeft. De voedingsstof wordt verkregen door er suiker en melk bij te serveren. De stimulerende eigenschap van thee is te danken aan de alkaloïde, theïne, samen met een essentiële olie; het bevat een adstringerend middel, tannine. Zwarte thee bevat minder theïne, etherische olie en tannine dan groene thee. Het looizuur, dat door infusie uit de tannine ontstaat, beschadigt het omhulsel van de maag.

Hoewel thee geen vervangmiddel voor voedsel is, lijkt het dat wel gedurende een aanzienlijke periode, aangezien de stimulerende werking onmiddellijk is. Het is zeker dat er minder voedsel nodig is wanneer er veel thee wordt gedronken, want door het gebruik ervan is er minder slijtage van de weefsels en dus minder behoefte aan herstel. Bij overmatig gebruik werkt het zo op het zenuwstelsel dat het slapeloosheid veroorzaakt, en uiteindelijk een compleet wrak maakt van zijn slachtoffer. Met mate gedronken werkt het als een mild stimulerend middel en neemt het een aanzienlijke hoeveelheid water in het lichaam op; het verwarmt het lichaam in de winter en verkoelt het lichaam in de zomer.

Voor het zetten van thee moet vers gekookt water worden gebruikt. Gekookt, omdat onder het kookpunt de stimulerende eigenschap, theïne, niet zou worden geëxtraheerd. Vers gekookt, omdat thee na lang koken vlak en flauw van smaak wordt door het ontsnappen van de atmosferische gassen. Thee moet altijd worden getrokken, nooit gekookt. Langdurig trekken vernietigt de delicate smaak door de ontwikkeling van een grotere hoeveelheid looizuur.

Hoe maak ik thee

  • 3 theelepels thee
  • 2 kopjes kokend water
  • Warm een aarden of porseleinen theepot op.

Doe de thee erin, en giet er kokend water op. Laat vijf minuten staan op de achterkant van het fornuis of op een warme plaats. Zeef de thee en serveer hem meteen, met of zonder suiker en melk. Vermijd het nogmaals laten trekken van de bladeren door er een paar verse aan toe te voegen. Als men dat doet, onttrekt men er zo veel looizuur aan, dat verschillende kwalen dreigen te volgen.