Spareribs op de BBQ à la Joost

Spareribs kun je op veel verschillende manieren bereiden. De beproefde manier van Joost zorgt voor heerlijke spareribs die na 5-6 uur zo mals zijn dat het vlees vanzelf van het bot valt.

Spareribs op de BBQ à la Joost

Het voorbereiden van de spareribs

Het is belangrijk dat je kiest voor extra dik bevleesde spareribs. Als eerst verwijder ik het vlies dat nog aan de onderkant van de spareribs zit. Daarna smeer ik alle kanten goed in met olijfolie.
Vervolgens smeer ik de spareribs in met een rub (droog mengsel van kruiden) zoals bijvoorbeeld de pork rub van BBQuality. Ik doe dit meestal de avond van te voren zodat de rub goed kan intrekken

Spareribs met een rub

Het klaar maken van de BBQ voor de spareribs

In de BBQ leg ik mooie grote stukken houtskool. Die steek ik aan met 1 wokkel in het midden met wat grote stukken eromheen als piramide.
110 graden vind ik de perfecte temperatuur. Zorg ervoor dat je de spareribs indirect bakt.

Spareribs op de BBQ bereiden

Als de BBQ op temperatuur is leg ik de spareribs op de BBQ en laat ik ze 2,5 tot 3 uur garen, de exacte tijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de spareribs. De deksel van de BBQ doe ik dicht maar ik hou de spareribs af en toe wel in de gaten voor de perfecte garing.
Ondertussen leg ik alvast 2 laags aluminiumfolie klaar waar ik de spareribs in kan vouwen. Daarna smeer ik op het aluminiumfolie wat gesmolten boter, agave siroop en een klein beetje bruine basterdsuiker.
Zodra de spareribs gaar zijn leg ik ze op de bolle kant op het aluminiumfolie en smeer ik daarna in de holle kant van de sparerib ook nog een beetje boter, agave siroop en minimaal bruine basterdsuiker. Daarna vouw ik het aluminiumfolie dicht en leg ik de spareribs terug op de BBQ voor ongeveer 2 uurtjes.
Na 2 uur haal ik de spareribs weer van de barbecue af en verwijder ik het  aluminiumfolie. Vervolgens smeer ik de bovenkant in met een lekker sausje zoals bijvoorbeeld een Jack Daniels saus.

Op de BBQ voor ongeveer 2 uurtjes

Daarna leg ik ze nog eens 30 minuten terug op de BBQ totdat de saus er enigszins droog eruit ziet.
Het heeft even geduurd maar de spareribs zijn klaar en als je het goed hebt gedaan valt het vlees zo van het bot af!

De spareribs zijn klaar