Mierzoete suiker weetjes!

Suikers komen in de plantaardige wereld algemeen voor in de vruchten en sappen van vele planten. Zuiver druivensap kan tot 25 procent glucose bevatten, hoewel het gewoonlijk niet zo geconcentreerd is.

Mierzoete suiker weetjes!

Glucose wordt ook in aanzienlijke hoeveelheid aangetroffen in suikermaïs en uien. Het is niet zo zoet als rietsuiker (sacharose). Fructose is een van de zoetste suikers en geeft honing zijn grote zoetheid.

  • Lactose of melksuiker komt vooral voor in melk. Het is de minst zoete van alle suikers. Als er evenveel rietsuiker in melk zou zitten, zouden we er snel genoeg van krijgen omdat het te zoet zou zijn. Het wordt soms aan melk toegevoegd om de brandstofwaarde ervan te verhogen, vooral wanneer de melk is verdund, zoals in het dieet van baby's.
  • Maltose of moutsuiker wordt gevormd uit zetmeel in kiemende zaden.
  • Sucrose of rietsuiker wordt meestal vervaardigd uit suikerriet en suikerbieten. In veel mindere mate wordt het commercieel vervaardigd uit suikeresdoorn, sorghumriet en suikerpalm, en het wordt in aanzienlijke hoeveelheid gevonden in sommige gewone vruchten en groenten.
    Rietsuiker wordt zowel bruin als wit verkocht, en wordt vervaardigd in poedervorm, in korrelvorm en in vaste vorm, waarbij de laatste meestal in blokjes wordt gesneden.
    De rietstengels worden eerst geplet, waarbij het sap dat uit de machine komt een tamelijk donkergroenachtige kleur heeft. Dit sap wordt eerst geklaard en gefilterd, en vervolgens gekookt om de suiker te kristalliseren, waarbij de vloeibare siroop melasse vormt. Bij de oudere methoden werd de siroop in open pannen gekookt en werden de kristallen door middel van een langzaam proces uit de melasse gefilterd. In het moderne proces wordt de siroop bij lage temperatuur gekookt in vacuümpannen, en wordt de suiker van de melasse gescheiden door een centrifugaalmachine, gebouwd volgens hetzelfde principe als een roomseparator. De principes van de bietsuikerfabricage zijn in wezen dezelfde, met enkele verschillen in detail. De melasse die volgens het oude procédé wordt vervaardigd, is rijker aan rietsuiker en is een betere tafelmelasse dan de melasse die volgens het nieuwe procédé wordt vervaardigd; deze laatste wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de vervaardiging van alcohol. Melasse is donker of licht, de donkere heeft een sterkere smaak die vooral geschikt is voor peperkoek en Indische meelpudding. Melasse wordt in bulk geleverd en kan licht zuur zijn; of in blik, in welk geval geen zure gisting mag hebben plaatsgevonden. Wanneer melasse uit blik in een beslag wordt gebruikt, is het soms nodig bakpoeder te gebruiken in plaats van soda. "New Orleans" is een lichtgekleurde melasse, "Porto Rico" donker.

De productie van suiker vormt een grote industrie, en de consumptie is enorm, meer dan tien miljoen ton komt jaarlijks in de handel, en dit is niet de totale consumptie.

Suiker is een waardevol voedingsmiddel, maar moet niet in overmaat worden gebruikt; de tendens in de Verenigde Staten is eerder naar een overmatig gebruik van suiker. Het kan een zure gisting in de spijsvertering veroorzaken, wanneer het in grote hoeveelheden wordt genomen, en zal zeker de maag irriteren.
Suiker moet goed worden verdund door ander voedsel.  Het is een gangbare praktijk om gebak en desserts te verzoeten, waarbij de zoetheid van de suiker vaak andere aangename smaken verhult. De voorkeur voor zoetigheid moet goed onder controle worden gehouden, want het eten van te veel suiker is een gewoonte die gemakkelijk wordt gevormd, en een die andere waardevolle voedingsmiddelen verdringt.

Bruine suiker heeft niet de raffinageprocessen ondergaan die nodig zijn voor het witter maken van de suiker. Hij is zachter dan witte kristalsuiker, heeft een uitgesproken bruinachtige kleur en een rijke smaak.

Bij het kopen van suiker is het economisch om grote hoeveelheden kristalsuiker te kopen. De gesneden suiker wordt geleverd in handige dozen, die het product schoon houden. Poedersuiker kan in kleine hoeveelheden worden gekocht, drie of vijf pond, omdat het bij het koken niet zo veel wordt gebruikt als kristalsuiker.

Snoep, zelfgemaakt en gekocht - Snoep, mits niet tussen de maaltijden gegeten, is een toegestane vorm van suiker. De beste tijd om het te eten is aan het einde van de maaltijd, een of twee stuks. Maar zelfs in dat geval is het beter voor het lichaam dat het verlangen naar zoet wordt bevredigd door fruit in plaats van snoep.