De zoete aardappel

De zoete aardappel is afkomstig van de Maleisische archipel, waar hij vroeger in het wild groeide; vandaar werd hij naar Spanje gebracht, en van Spanje naar Engeland en andere delen van de wereld.

De zoete aardappel

Hij werd in Europa veel gebruikt als delicatesse op de tafel van de rijken vóór de invoering van de gewone aardappel, die nu zijn plaats en ook zijn naam heeft ingenomen. De zoete aardappel is het artikel dat door Shakespeare en andere Engelse schrijvers, vóór het midden van de zeventiende eeuw, aardappel werd genoemd.

Bereiding en koken van de zoete aardappel

Wat gezegd is over de gewone aardappel, is in het algemeen ook van toepassing op de zoete aardappel; hij kan op bijna alle manieren worden bereid en gekookt als de "normale" aardappel.

Kies bij de keuze van de zoete aardappel stevige, mollige wortels, vrij van scheuten; als ze gesproten zijn, hebben ze een slechte smaak en zijn ze waarschijnlijk waterig.

De zoete aardappel wordt het best gekookt met de schil er aan; maar alle verkleurde gedeelten en het droge gedeelte aan elk uiteinde, samen met alle vertakkingen, moeten zorgvuldig worden verwijderd, en de aardappel moet goed worden gewassen, en als hij moet worden gebakken of geroosterd, goed worden gedroogd met een doek voordat hij in de oven wordt geplaatst.

De gemiddelde tijd die nodig is om de aardappelen te koken is ongeveer vijftig minuten; één uur om ze te bakken; ongeveer één uur om ze te stomen; anderhalf uur om ze te roosteren.

Zoete aardappel recepten

Gebakken Zoete Aardappelen.

Selecteer aardappelen van gelijke grootte, was ze schoon, snijd eventuele onvolkomenheden weg, droog ze af, zet ze in een matig hete oven en bak ze ongeveer een uur, of tot de grootste nog meegeeft als u er zachtjes met uw vingers op drukt. Onmiddellijk opdienen zonder te schillen. Kleine aardappelen kunnen het best worden gestoomd, want als ze worden gebakken, nemen de schillen bijna de hele aardappel in beslag.

Gekookte zoete aardappelen

Kies aardappelen van gelijke grootte; niet schillen, maar na ze goed schoongemaakt te hebben en eventuele onvolkomenheden verwijderd te hebben, in koud water doen en laten uitlekken tot ze gemakkelijk met een vork doorboord kunnen worden; goed laten uitlekken, en leg ze op het bovenste rooster in de oven om vijf of tien minuten te drogen. Schil ze zodra ze droog zijn en zet ze meteen op tafel in een warme schaal, afgedekt met een gevouwen servet. Zoete aardappelen zijn veel beter gebakken dan gekookt.