35 dingen die je moet weten in de keuken!

Het leven is al moeilijk genoeg. Deze 35 tips maken het leven net een stukje makkelijker. Lees hoe je schoon moet maken of hoe je etenswaren het beste kunt bereiden.

Potten en pannen in de keuken
  1. Gebruik zandzeep om de hakmolen te slijpen - Als de messen van je hakmolen zwart en bot worden, haal dan een stukje zandzeep, of een schuursteentje, door de
    hakmolen zoals je bij een aardappel zou doen. De messen worden er helderder en scherper door en zullen weer als nieuw snijden. Gebruik verpulverde zandzeep of de schuursteen waarmee je schuurt.
  2. Om te voorkomen dat een glas breekt bij het inschenken van heet water, zet je eerst een lepel in het glas. Deze methode kan ook worden toegepast bij het gieten van hete soep of een andere hete vloeistof in een breekbaar bakje.
  3. Wanneer boter te hard is om gemakkelijk te smeren, zet dan een verwarmde kom een paar minuten ondersteboven op het botervlootje. Hierdoor wordt de boter zachter zonder te smelten.
  4. Fruitpotten openen - Stroken schuurpapier van ongeveer 1 cm breed en 8 cm lang zijn handig om de bovenkant van fruitpotten los te maken. Leg de strip rond de rand van de dop en draai er een beetje aan.
  5. Currykam voor het ontschubben van vis - Een currykam is beter dan een mes voor het ontschubben van vis.
  6. Om vlekken onder de nagels te voorkomen - Doop de uiteinden van je vingers in gesmolten talk voordat je iets gaat doen waardoor de nagels vlekken kunnen krijgen.
  7. Om vlekken van de handen te verwijderen, wrijf je de handen in  met een stukje citroen.
  8. Zetmeel om schrale handen te voorkomen - Gebruik fijngemalen zetmeel om schrale handen te voorkomen. Elke keer als de handen gewassen en grondig afgespoeld zijn, veeg je ze af en wrijf je, terwijl ze nog vochtig zijn, een snufje stijfsel over het hele oppervlak. Kloofjes zullen dan niet meer voor komen.
  9. Beste manier om soep te zeven - Zet bij het zeven van soep een grove zeef in een fijne en giet de vloeistof door beide; zo voorkom je dat de fijne zeef verstopt raakt.es.
  10. Snelle manier om wortels te schillen: gebruik een grove rasp om wortels te schillen. Door een paar keer over de rasp te gaan, ontdoe je de wortelen sneller van hun vliesje dan met welke andere methode dan ook.
  11. Bacon in plakjes snijden - Om bacon goed in plakjes te snijden, leg je het zwoerd altijd naar beneden en snij je pas door het zwoerd als je het gewenste aantal plakjes hebt. Schuif het mes er dan onder en snijd ze vrij van het zwoerd, waarbij je zo dicht mogelijk bij het zwoerd blijft.
  12. Voorkomen van een muffe theepot - Steek bij het opbergen van een zilveren theepot, of een theepot die niet dagelijks wordt gebruikt, een stokje over de bovenkant onder het deksel. Zo kan er frisse lucht binnenkomen en wordt mufheid voorkomen.
  13. Schil van citroen of sinaasappel voor theebus - Droog de schil van een sinaasappel of een citroen goed af en doe hem in de theebus. Dit zal de smaak van de thee sterk verbeteren.
  14. Verwarm citroenen voordat je ze uitperst - Als je citroenen goed verwarmt voordat je ze uitperst, krijg je bijna twee keer zoveel sap als wanneer je ze niet had verwarmd.
  15. Een schone oesterschelp in de theeketel houdt roest tegen.
  16. Branders van gasfornuizen schoonmaken - Prik de gaten open met een grote speld en gebruik een stofzuiger om de vuildeeltjes eruit te halen.
  17. Gebruik voor oude kranten - Oude kranten zijn ideaal voor het poetsen van keukenruiten.
  18. Om roest van platte ijzers te verwijderen, bind wat gele bijenwas of paraffine in een doek, en wanneer het ijzer warm is, maar nog niet heet genoeg om te gebruiken, wrijf je het in met de was en wrijf je het vervolgens door zand of zout.
  19. Een goede kachelpoetser - een stuk jute is een zeer goede poetser voor het fornuis of de kookplaat als het heet is. Het brandt niet gemakkelijk aan en is daarom beter dan flanel, katoenen doek of papier.
  20. Voorkomen dat gebak aanbrandt - Bestrooi de bodem van de oven met fijn, droog zout om te voorkomen dat gebak, taarten en ander gebak aan de bodem verbranden.
  21. Tissuepapier voor vette vaat - Zeer vette vaat moet met zacht tissuepapier worden afgeveegd voordat het wordt afgewassen.
  22. Tomaten gemakkelijk ontvellen - Tomaten moeten bijna altijd worden gevild voordat ze worden gebruikt. Om dit gemakkelijk te doen, leg je ze in een kom en giet er kokend water over. Laat een minuut staan en laat ze dan uitlekken. Een andere methode is de tomaten met de achterkant van een mes helemaal schoon te wrijven om het velletje los te maken alvorens ze te ontvellen. Dit schijnt beter te zijn dan ontpitten.
  23. Zoete aardappelen gemakkelijk schillen -Voordat je de zoete aardappelen in de oven schuift, vet je de schil in, zodat je ze gemakkelijk kunt schillen zonder aardappelverlies.
  24. Voorkomen dat geroosterd vlees uitdroogt - Om te voorkomen dat geroosterd vlees, dat koud geserveerd moet worden, uitdroogt en zijn smaak verliest, wikkel je het in kaasdoek als het nog warm is.
  25. Wanneer het eten te zout is - Wanneer je te veel zout in het eten hebt gedaan, trek dan een schone doek strak over de ketel en strooi een eetlepel bloem over de doek. Laat dan de inhoud van de ketel stomen en binnen enkele ogenblikken zal de bloem het overtollige zout absorberen.
  26. Visgeur van handen verwijderen - Een paar druppels ammoniak in het water waarin je jouw handen wast, verwijdert alle visgeur van de handen nadat je vis hebt klaargemaakt om te koken.
  27. Uiengeur uit pannen verwijderen - De onaangename uiengeur die zo hardnekkig aan pannen blijft kleven, kan snel worden verwijderd door de pannen af te wassen en te drogen, ze vervolgens met keukenzout in te wrijven en ze op het fornuis te zetten totdat het zout bruin is. Regelmatig schudden en daarna de pannen zoals gewoonlijk afwassen.
  28. Tip voor het bakken van brood - Zet bij het bakken van brood of broodjes een pan met kokend water in de oven. De stoom die daaruit opstijgt, houdt de korst zacht en mals.
  29. Om vlees malser te maken - een eetlepel azijn toevoegen aan taai vlees tijdens het koken of braden maakt het malser.
  30. Om het deksel op een kookpot te houden - Een theelepel boter in het water waarin u droge bonen of andere zetmeelrijke groenten kookt, voorkomt de ergernis dat het deksel van de pot springt, wat anders wel gebeurt. De boter werkt hetzelfde als olie op onrustig water en houdt het rustig en beheersbaar.
  31. Sinaasappelschil voor smaakstof - Gooi de sinaasappelschil niet weg, maar droog hem in de oven. Rasp het gele gedeelte en gebruik het voor het op smaak brengen van gebak. Het geeft een heerlijke sinaasappelsmaak.
  32. Hoe voorkom je dat vis breekt bij het bakken - Als je bij het bakken van vis de stukken met de huid naar boven in het hete vet legt en ze goed bruin laat worden voordat je ze omdraait, kan de vis niet meer uit elkaar vallen.
  33. Cake uit de vorm halen - Als je een cake uit de oven haalt, leg je de cakevorm even op een vochtige doek en de cake komt vrij gemakkelijk uit de vorm.
  34. Citroensap voor kokende rijst - Een paar druppels citroensap toevoegen aan kokende rijst helpt om de korrels van elkaar te houden en maakt ze wit.
  35. Om te voorkomen dat eieren barsten tijdens het koken, prik je met een naald in het uiteinde van elk ei voordat je ze in het water legt. Zo kan de lucht ontsnappen en barsten de schalen niet.