11 tips om je keuken schoon te maken

Je zult merken dat je keuken net zo gemakkelijk te onderhouden als te gebruiken is. Deze 11 tips zorgen ervoor dat je keuken er als nieuw uit blijft zien. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur.

Potten en pannen in de keuken
  1. Gebruik de juiste vlamgrootte. Een te hoge vlam veroorzaakt spatten en morsen.
  2. Voordat je keukengerei in de oven of op een oppervlaktebrander plaatst, moet je ervoor zorgen dat de buitenkant van de pan goed schoon is.
  3. Time de bereidingen op de juiste manier en gebruik de juiste temperaturen voor braden, bakken en thermostatisch koken met de bovenste brander.
    Dit geeft niet alleen betere kookresultaten, maar elimineert ook de mogelijkheid van morsen en moeilijk schoon te maken pannen.
  4. Regelmatig een beetje onderhoud houdt je keuken en keukenapparatuur als nieuw en is veel gemakkelijker dan wachten tot de vlekken zijn ingekookt en een grondigere schoonmaakbeurt noodzakelijk is.
    De meeste oppervlakken kunnen veilig worden gewassen met afwasmiddel en warm water. Om het oorspronkelijke uiterlijk te behouden, spoel en veeg de oppervlakken en maak het geheel na het wassen droog.
  5. Om de fijne porseleinemail en gepolijste metalen afwerkingen vrij van krassen te houden, vermijd het gebruik van korrelige, agressieve reinigingsmiddelen en schuurmiddelen die na verloop van tijd de glanzende nieuwe afwerking wegnemen.
  6. Als er zure voedingsmiddelen zoals vruchtensappen, azijn, koffie, thee of melk worden gemorst, veeg deze dan onmiddellijk weg om permanente verkleuring te voorkomen.
  7. Als er gemorst wordt wanneer het keukengerei warm is, veeg het dan af met een droge doek of keukenpapier. Nadat het keukengerei is afgekoeld, maak je de reiniging af met warm water en een milde zeep, of was je het met een oplossing van 3 eetlepels zuiveringszout opgelost in 1 liter warm water.
    Spoel af in helder warm water en droog af met een zachte doek.
  8. Schraap nooit oppervlakken met een scherp voorwerp zoals een mes of scheermesje. In de meeste gevallen kunnen gewone vlekken met zuiveringszout en een vochtige doek  worden verwijderd.
  9. In de meeste gevallen zal een vochtige doek het chromen oppervlak schoonvegen. Gebruik een van de vele goede chroomreinigers als de vlekken hardnekkig blijken te zijn.
  10. Veel verwijderbare onderdelen (behalve aluminium) zijn gemakkelijker schoon te maken als ze een paar uur in ammoniak en heet water (4 eetlepels tot 2 liter) zijn geweekt.
  11. Als er voedsel in de oven wordt gemorst, bestrooi dan met zout om rook en geur te stoppen. Maak schoon zodra het bakken klaar is. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot een permanent ontpit oppervlak.